Нередовният менструален цикъл, липсата на цикъл или предменструалният синдром (ПМС) са често срещани симптоми, но не можем да кажем, че са нормални за жени във фертилна възраст. С моите клиенти често ползваме метода с ротация на семена за регулиране на менструацията и баланс на половите хормоните. При този метод се консумират различни семена, по определена схема в рамките на 4 седмици. Ротацията на семена е метод, който е изключително ефективен за подобряване на състоянието при липса на менструация, нередовна менструация или ПМС. Въпреки това, използването на метода самостоятелно може да не даде положителен резултат. Затова препоръчвам индивидуална консултация, с цел установяване на причината за дисбаланса. 

Какво представлява методът „ротация на семена“?

Това е един натурален и ефективен метод, който може да се използва за баланс на женските (а понякога и на мъжките) хормони, които варират в различните фази на менструалния цикъл. Ротацията на семена може да повиши нивата на естроген в първата фаза и нивата на прогестерон във втората, когато имаме наличие на нередовна менструация (по-къс или по-дълъг цикъл), липса на менструация (аменореа, менопауза, следродилен период) и при наличие на ПМС в случите, когато причината е хормонален дисбаланс.

Половият хормон естроген отговаря за стимулирането на маточната лигавица (ендометриума), която набъбва, за да се подготви за евентуална имплантация. От своя страна, прогестеронът отговаря за повишаване на либидото по време на овулацията, поддържа лигавицата на матката и в последствие – здравия ембрион, когато настъпи бременност.   

Какво представлява редовната менструация?

Редовната менструация продължава около 28 дни (по-точно 29.5 дни) и има две основни фази. Всъщност са четири, но нас ни интересуват двете основни. Едната е фоликулярната фаза, която настъпва от ден 1-ви до ден 14 от менструалния цикъл, като ден 1 е първия ден от менструацията. През тази фаза доминира естрогенът, като започва от ниски нива, които постепенно се повишават до 14-тия ден, когато хормонът рязко спада. Тогава настъпва овулацията. През тази фаза нивата на прогестерон за ниски.

Втората фаза е лутеалната фаза, която започва от ден 15 и продължава до ден 28. В тази фаза доминира прогестеронът, но и нивата на естроген продължават да се увеличават до ден 21, когато започват постепенно да намаляват. Високите нива на естроген в лутеалната фаза са причината за ПМС, затова е толкова важно да балансираме прогестерона и естрогена в тази фаза. Прогестеронът също причинява някои от симптомите на ПМС като подуване, промени в настроението и безсъние.

Как да прилагаме ротацията на семена?

През фоликулярната фаза: консумира се по 1 с.л. смляно ленено семе и 1 с.л. тиквено семе всеки ден, за да се балансират нивата на естроген. 

През лутеалната фаза: консумира се по 1 с.л. сусамово семе и 1 с.л. слънчогледово семе на ден, за да се балансират нивата на прогестерон. 

Важно е да се има предвид, че се изисква време, за да се възстанови хормоналният баланс, затова е препоръчително ротацията на семена да се прилага от 3 до 6 месеца. Само търпението и постоянството, заедно с доза любов, ще доведат то желания резултат. 

Защо ротираме различни семена?

Лененото семе е с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, които намаляват възпалителните процеси по време на менструацията. То съдържа и фитоестрогени (растителни източници на естроген), които спомагат да се повиши нивото на естроген в организма, като същевременно спомагат да се елиминира излишният естроген. Тиквеното семе също съдържа високи количества Омега-3, но съдържа и цинк, а цинкът подсилва производството на прогестерон през лутеалната фаза. Слънчогледовото семе съдържа витамин Е, както и лигнани отново за поддържане нивата на прогестерон, както и селен – за подпомагане детоксикацията на хормоните в черния дроб. Сусамът също съдържа лигнани, които балансират нивата на естрогена и прогестерона, така че да не се превиши производството на естроген. Не е случайна ротацията точно по този начин, тъй като всяко от семената има своята роля в баланса на цикъла за съответната фаза.

Как да прилагам ротацията на семена, ако нямам изобщо менструация или цикълът ми е нередовен?

Ако нямаш изобщо менструация, можеш да използваш лунарния цикъл – 28 дни. Периодът от Новолунието до Пълнолунието е равен на фоликулярната фаза и в този период се консумират ленено и тиквено семе. Фазата на Пълнолунието съвпада с преминаването в лутеалната фаза, която продължава до следващото Новолуние. Съответно, от Пълнолунието започваме прилагането на сусамово и слънчогледово семе. 

Три важни неща, които трябва да знаеш, преди да започнеш ротацията на семена: 

  • Използвай сурови, непечени и не-солени семена за максимално усвояване на ценните вещества. 
  • Лененото и сусамовото семе консумирай смлени за максимално усвояване. Може да ги смелиш с кафемелачка или да ги пуснеш в смутито си.
  • Най-лесно можеш да включиш семената в менюто си, като ги добавиш в крем супа, смути, към овесените ядки или домашни здравословни бонбони. 

Ако не си сигурна дали имаш хормонален дисбаланс или се съмняваш дали ротацията на семена е за теб, свържи се с мен, за да направим индивидуална консултация от ТУК.

Виж как можеш да се включиш в Супер БЕБЕ – програмата която повишава шанса за зачеване. Запиши се ТУК или натисни бутона по-долу:

Включи ме сега!Източници:

Wu WH et al., 2006. Sesame Ingestion Affects Sex Hormones, Antioxidant Status, and Blood Lipids in Postmenopausal Women. The Journal of Nutrition. 136, 5, 1270–1275.  

Priyanka K et al., 2015. Flaxseed – a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology. 52, 4, 1857-71.

Thiyagarajan DK et al., 2019. Physiology, Menstrual Cycle. StatPearls Publishing, Treasure Island (FL). 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.