Когато попаднах преди години на капките на д-р Бах, не ги взех насериозно, тъй като не можех да си представя, че нещо толкова елементарно, може да има дълбок и качествен ефект върху здравето на човека. Едно от следващите неща, които чух за тях, е че могат да се прилагат без знанието на човека, тъй като нямат плацебо ефект и затова са много ефективни при депресии, когато често страдащият отказва да предприеме, каквото и да било. Това провокира интереса ми и колкото повече научавах за философията на Баховите есенции, толкова по-впечатлена и очарована оставах от нея. Най-голямото убеждение в силата на тази терапия дойде и когато самата аз ги приложих върху себе си в периода, когато ми предстоеше завръщане на работа след втората бременност. Увереността и спокойствието дойдоха в рамките на седмица, а много бързо забравих и за тревожността, която ме обземаше внезапно.

Бързо взех решение и да обединя усилия в работата си с Баховия терапевт Теодора Дичева, която ми помогна в този момент. С нея се познаваме от години, а вече сме приятелки и част от един екип. Поканих я, за да ни разкрие възможностите на Баховата терапия.

Теди, здравей! Разкажи ми, как се запозна с Баховата терапия. Кое те убеди в действието на цветните есенции?

Здравей, Ели! Всичко започна с едно писмо през юни 2012г., което се реших да изпратя до един Бахов терапевт в Пловдив. Бях попаднала на постинг на една дама, в който тя споделяше за страховете си. Аз също се борех със своите… На моменти кризите ми бяха много силни, плачех, въздишах дълбоко, не можех да спра. Бях чувала от няколко места за Баховите есенции, но не бях опитвала. Заинтересувах се дали Баховата терапия може да ми помогне и дали се комбинира с хомеопатично лечение…

От тогава насам аз съм друг човек! Извървях нелесен път (емоционален). Направих го в момент, в който осъзнах, че не мога да очаквам помощ от никого, а и нямаше кой да ми я даде тогава. Чувствах се сама на бойното поле, а там беше жестоко!
Моят лекуващ лекар-хомеопат ме “вадеше” от кризите, но след време се появяваха отново… Трябваше нещо да се промени. Трябваше да се променя аз самата и моето възприятие за света, да осъзная емоциите и шоковите моменти от миналото и настоящето. Трябваше да се науча да обичам себе си! Очакваше ме дълъг път на осъзнаване и трансформация! Убедена вече в ефекта от Баховата терапия, не след дълго реших аз самата да се сертифицирам, за да мога да помагам и на други хора.

В тези мънички шишенца с бистра течност има затворена дълбока философия. Ще ни разкриеш ли каква е концепцията, която стои в основата на Баховата терапия?

Баховата терапия е една много нежна терапия! Лечението се основава на фините вибрации на подбрани растения, екстрактите от които са извлечени по естествен начин.
Философията на нейния създател е да живееш в мир със себе си и света, следвайки своя Път. Крайната цел на лечението е постигането на душевна хармония, развитие и стабилност на личността.

На какъв принцип действат капките? Има ли нещо общо с хомеопатията и съвместими ли са тези методи?

Цветотерапията на д-р Бах изглежда подобна на класическата хомеопатия, защото не действа чрез физическото тяло, а чрез по-фините нива, директно върху човешката енергийна система.
Действието им не се влияе от електромагнитни или радио вълни, могат да се приемат с алкохол, не се повлияват от кафе или други остри вкусове, за разлика от хомеопатичните лекарства.
И двата вида лечение стимулират собствените защитни сили на човека. Целта на хомеопатичното лечение е да достигнете такова ниво на здраве, че човек да не се нуждае от често приемане на лекарства. Вашият лекар-хомеопат ще Ви даде хомеопатично лекарство, което предизвиква у здрав човек симптомите, от които Вие страдате. Т.е. хомеопатията е на принципа подобното се лекува с подобно, а цветотерапията внася необходимата ни енергия, тази която ни липсва, за да ни балансира. При Баховата терапия няма опасност от предозиране и от погрешна диагноза. Ако цветето не е за теб, то не ти действа!

Хомеопатията разглежда човешкия организъм като единно цяло и не лекува болестта сама по себе си или болната част, а лекува болния човек във всички негови аспекти – психика, емоция и физическо тяло. Баховата терапия разглежда психиката и емоциите на човека, дисхармоничните или негативните модели на поведение на човека.

Цветните еликсири могат да бъдат комбинирани с всички алопатични и алтернативни методи на лечение, което ги превръща в най-човечната медицина, която напълно следва основния принцип “Първо не вреди!”, а след това ни връща в състояние на хармония и добро здраве.
Аз лично се лекувам с хомеопатия повече от 10 години. През последните години съчетавам и двете лечения прекрасно.

Колко цветни есенции има и колко възможни комбинации? В аптечната мрежа се предлагат готови комбинации, а също и единични есенции. Каква е разликата с тези, които се изготвят от Бахов терапевт?

В системата на д-р Бах има 38 цветни есенции. Всяко цвете представлява една човешка добродетел. Могат да бъдат комбинирани до 7 едновременно. Всяка лична комбинация от цветята е едно “ново създание” и ефектът ѝ е по-голям, отколкото ако нейните съставки се взимат поотделно.
В аптечната мрежа се продават различни готови комбинации, купувайки си от тях обаче не е гаранция, че сме се припознали правилно в комбинацията. Човек трудно преценява сам за себе си, защото не е обективен!
Препоръчвам горещо приема на Rescue remedy, наречена още спасителна смес или първа помощ! Тя действа при всеки човек. Има универсален ефект, защото се отнася до по-висш, първообразен модел на поведение. Rescue се приема при шок и стрес (това е всяка ситуация, която разтърсва енергийната ни система). За някого това може да бъде преживяна катастрофа, за други семеен скандал. Някои хора могат да бъдат извадени от равновесие от затръшната врата, например, или падане по стълбите, или когато се ужасявате от посещението при зъболекар. Rescue може да повлияе менстуални болки и колики, ако се вземе в ранен стадий.
Запомнете, че Rescue комбинацията трябва да бъде приемана при определен повод. Ако се наложи честият ѝ прием, човек трябва да се замисли за индивидуална комбинация! Тя не замества същинското лечение с цветята. В най-добрия случай е първата стъпка към него!

Как може човек сам да прецени дали да се обърне към Бахов терапевт и дали ще му помогнат Баховите есенции? При какви оплаквания, симптоми или проблеми могат да бъдат те от помощ?

Терапията е подходяща за всички – от новородено бебе до възрастен човек, защото ежедневно попадаме в различни ситуации, които ни “докосват” по един или друг начин. Но особено подходяща е при силен страх, паника, стрес, тревожност, отчаяние, липса на интерес, несигурност, депресия, вътрешно безпокойство, необясними и неясни страхове, предразсъдъци, колебание (нерешителност и трудно вземане на решения), липса на концентрация, свръхнапрежение.

При хора, които: живеят в миналото; нямат доверие в себе си; трудно комуникират; имат мъчителни и постоянно препускащи мисли;  свръхзагрижени за останалите; сънливи, замечтани, които живеят в свой собствен свят; при нетърпеливи и напрегнати хора; вманиачени в чистотата и реда; при силни хора, които носят голяма отговорност; при недоверчиви, обезверени; при такива, които изпитват гняв, ревност, завист, желание за отмъщение, подозрение; при силно изтощение (умствено и физическо); при нужда от адаптация (при всеки нов период от живота ни: като започнем от никненето на зъбки и стигнем до смяна на работата, ново жилище, развод и др.)… Списъкът би могъл да е безкраен, ако искаме да обхванем всички индивидуални характеристики.

Има ли противопоказания и/или групи хора, за които не е подходяща Баховата терапия? И има ли странични ефекти?

Баховата терапия е подходяща за всички. Няма опасност от предозиране и от погрешна диагноза. Ако цветето не е за теб, то не ти действа! Няма странични ефекти.

От моя опит забелязах, че докато приемам капките, не усещам нищо особено като ефект. Но връщайки се назад и разговаряйки с теб забелязах, че едно по едно оплакванията ми неусетно са се изпарили. Все пак за колко време и по какъв начин обикновено човек забелязва ефекта на капките?

При всеки човек е индивидуално, някои хора усещат веднага влиянието на капките, при други минават няколко дни, при трети – месец. Зависи какъв проблем се засяга – дали е свързан с някаква момента слабост, или е черта на характера, колко сензитивен и осъзнат е човекът също. Понякога е трудно човек да регистрира сам промяната, защото той се връща в състояние на баланс и покой, приема го за нормално (и то е!) и не си дава сметка за настъпилата промяна.

Ако някой реши да се обърне към теб, каква е процедурата, за да му бъде изготвена комбинация?

Първата стъпка е да изпрати запитване чрез формата за контакт на сайта. Аз ще се свържа с него и ще му изпратя по e-mail специално разработени въпросници, които да попълни. След като ми ги изпрати обратно, аз ще ги разгледам и отново ще се свържа с него, за да направим интервю, в което ще уточним липсващите ми детайли, за да може да е максимално прецизна комбинацията, която ще изготвя. След като съм готова с нея, изпращам я по пощата на посочен от клиента адрес, в специално индивидуално надписано шишенце. След определен период, уговорено между нас, правим контролно интервю, за да отбележим настъпилите промени и да обновим комбинацията, да продължим със същата или да завършим приема.

А също така почти всяка Индивидуална програма за хранене и начин на живот, която изготвям аз, се допълва отлично и от придружаваща Бахова терапия и аз я препоръчвам на своите клиенти, когато видя, че е подходящо за тях. Тогава приложението на Баховите есенции върви паралелно с цялостна промяна в начина на хранене и на живот. Това осигурява холистично решение на проблемите на всички нива – физическо, емоционално, ментално и духовно. А когато е така – ефектът е стабилен и траен!

(Интервюто взе: Елена Терзиева, нутриционист)

За контакт:

Теодора Дичева, Бахов терапевт

Телефон: 0887226185

tdicheva@gmail.com

Ако желаете да се включите в Супер БЕБЕ – програмата за повишаване на фертилитета и подготовка за бременност, запишете се ТУК или натиснете бутона по-долу:

Включи ме сега!

 

 

Ако искате да ви изпратим повече информация за Програма Супер БЕБЕ, попълнете формуляра ТУК или натиснете бутона по-долу:

Искам да науча повече

 

 

Ако имате въпроси, свържете се с нас:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.