Зачеването е тайнство! То е породено от голямата любов на Божествената същност към нейните Деца, позволяващи им да творят, по начина, по който техният Създател го прави. Зачеването помага на хората да бъдат съзнателни творци, изграждащи не какво да е, а абсолютно ново тяло, носител на съзнание. Никое друго постижение на човешкия гений не може да се сравни със сложността и безкрайната мъдрост, които това тяло притежава – нито сложните електронни машини, нито величествените сгради и монументи, нито дори космическите кораби.

Зачеването обединява в перфектен синтез мъжката и женската енергия, мъжкия и женския принцип на Вселената, в едно ново начало – Новото Човешко Същество. Колкото по-съзнателно встъпват двамата партньори в този акт на съзидание, толкова по-съвършено и прекрасно е творението, което създават.

Много често казвам на двойките, идващи при мен с трудност за зачеване, че са изправени не пред проблем, а пред благословия в живота си. Знам, че е трудно да се приеме непредубедено това, когато съзнанието вече е изградило определени представи в себе си, в резултат на медицински диагнози, очаквания на партньора или родителите, нагласи на обществото.

Моментът от техния живот, в който се намират, е много ценен дар, предоставян им от тяхното дете още преди да дойде при тях! Дар, който им дава възможност да започнат да водят по-стойностен живот, да изградят нови, по-здравословни навици, да намалят стреса в дните си, да изградят позитивно отношение към себе си, да развият нови, силни качества на личността си, да задълбочат връзката си един с друг и да я направят по-осмислена.

Дава им възможност да превърнат създаването на детето си в желан и съзнателен акт, а не в случайно и много често нежелано или стресово събитие; дава им възможност да се превърнат в истински Творци, такива каквито са призвани да бъдат!

Дори не можем да си представим колко многобройни са факторите, които трябва да са налице и които е нужно да се намират в перфектен баланс един към друг, за да се осъществи сливането на мъжката и женската клетка в тялото на жената! Фактори, обединяващи състоянието на телата на мъжа и жената, средата в която живеят и се изявяват, средата, в която са създадени и израснали самите те, нагласите на обществото и насочените към тях очаквания. Фактори, в които мисълта, емоциите и отношението към самия себе си са точно толкова важни и значими, както и всички други видими проявления на съществуването.

Пътуването към зачеването позволява на мъжът и жената да започнат да опознават себе си под повърхността на това, което са, да се научат да се вслушват в своето тяло и в неговите нужди, да откриват циклите, на които се подчинява тялото им, така както това прави всяко нещо във Вселената и най-вече да осъзнаят и повярват колко могъщи са и колко способни са да творят и създават всичко, което пожелаят и как тази им способност е в състояние да се прояви и в създаването на Нов Живот! 

Защо при тази толкова съзидателна и свещена възможност, една на всеки шест двойки е получила етикет „безплодие“, поставящ я на пътя на отчаянието, хормоналното или оперативно лечение, страданието и загуба на собствена значимост? Какви са причините, водещи до тази толкова сериозна картина?

Според Източната медицина, четирите решаващи елемента, необходими за зачеването и износването на дете са:

 • Състоянието на яйцеклетката
 • Състоянието на сперматозоидите
 • Репродуктивната система
 • Моментът на зачеването.

Ако всички те са здрави, най-вероятно бременността и бебето също ще са такива.   

Яйцеклетката

Времето на отделяне на яйцеклетката от яйчника, съзряване и освобождаването и от фоликула в процеса на овулация е 110 дни. Учените смятат, че в този период от около 3 месеца протича процес на „поляризация“, при който различните компоненти на яйцеклетката се организират вътре в нея и който има пряка връзка с това дали тя ще бъде жизнеспособна.

Начинът на живот и хранене на жената, обкръжаващата я среда и емоциите ѝ повлияват процеса на „поляризация“ на яйцеклетката три до четири месеца преди да се състои действителното зачеване.

Голяма роля за фертилността играе количеството на кръвта, преминаваща през матката. Йога може да е много полезна в това отношение, тъй като тя раздвижва застоя на жизнена енергия (прана) към репродуктивните органи и насърчава движението на кръв към матката.

Сперматозоидите

Възпроизводителната способност на мъжа и здравето на сперматозоидите му, както и ефектът им върху бъдещото дете, също се влияят от начина му на живот, навиците и храненето. На сперматозиодите също са необходими около три месеца, за да излязат от семенните тръбички, където се произвеждат и да бъдат еякулирани.

Йога носи знанието и учи двойката, как да се подготви за зачеването. Идеално би било и двамата партньори да преминат процес на пречистване и подмладяване, който да приключи три месеца преди зачеването и да въздейства благотворно върху тяхното физическо и емоционално здраве.

Репродуктивната система

Йога знае, че за успешното зачеване жената се нуждае от определено количество енергия, под формата на достатъчен кръвоток през матката, качествени яйцеклетки, достатъчно флуиди и балансирани полови хормони. Ако жената не разполага с достатъчно енергия, тя може да не овулира, да остане изобщо без цикъл или да не е в състояние да износи плода. При изобилие на нискокачествена енергия, процесът на зачеване може да бъде възпрепятстван от проблеми като затлъстяване или блокирани канали.

Високите нива на стрес, под формата на амбиция, стрес, забързан начин на живот, понижават нивата на половите хормони в тялото и са пречка при зачеването.

Йога подпомага потока от енергия и субстанция в тялото, намалява стреса и възвръща баланса на половите хормони в тялото.

Моментът на зачеването

е последният решаващ елемент за зачеването и включва фактори като оптималното време от месеца за зачеване, възраст на родителите, психическа и емоционална нагласа на двойката. Факт е, че повечето двойки не притежават толкова фино съзнание и не са наясно как да използват всички тези фактори правилно, без да се фиксират прекалено много в тях и да контролират до крайности целия процес. 

Докато традиционната медицина фокусира вниманието си основно върху третиране телата на двойски с проблеми за зачеване, то йога разглежда индивида като съвкупност от физическо, психическо, емоционално и ментално тяло. Насочването на вниманието само върху един от тези аспекти, всъщност въздейства само върху 25% от проблема и игнорира останалите 75 %.

Доказано е, че когато двойката е в емоционален или ментален дисбаланс например, това се отразява директно и върху физическото ѝ здраве и рефлектира директно върху способността ѝ за създаване на дете.

Доказано е вече и от традиционната медицина, че йога оказва изключително благотворно въздействие върху всички аспекти на личността и в частност върху фертилността. Д-р Рахул Сачдев, специалист по репродуктивна ендокринология и безплодие в Медицинския факултет на Ню Джърси, ръководи програма, която показва забележителни резултати при двойки със затруднения в зачеването. Независимо от причината за безплодието, 50% от двойките, завършили програмата, включваща йога, медитация и промени в храненето, заченали в рамките на една година. Подобно изследване в Харвард, също включващо йога и релаксация, установява три пъти по-висок шанс за зачеване при участниците в него, спрямо другите жени.

Ето и някои от ползите от йога за зачеване:

Физически

 • Подготвя двойката физически, умствено и емоционално за зачеването.
 • Създава подходяща среда за бебето.
 • Помага на жената да превъзмогне страховете и притесненията, свързани със създаването на дете.
 • Увеличава нивото на прана и жизненост, премахва енергийните блокажи.
 • Помага за духовното израстване и осъзнаване на жената, подготвяйки я за ролята ѝ на създател на нов живот.
 • Увеличава гъвкавостта и подвижността.
 • Заздравява коремните мускули, които поддържат матката и бебето през месеците на бременността и участват в процеса на раждане.
 • Заздравява мускулите на гърба и около гръбначния стълб, които са подложени на напрежение по време на бременността.
 • Учи жената как да се отпуска и релаксира, което е изключително важно както за нея, така и за детето по време на бременността, а също и при самото раждане.
 • Помага за стабилизиране и заздравяване на тазовите мускули.
 • Подпомага по-лесното освобождаване на отпадните продукти и ненужните вещества от тялото на жената.
 • Подобрява цялостното физическо здраве на жената и поддържа високо нивото на енергия в него.
 • Подобрява кръвообращението и работата на сърцето.
 • Балансира и регулира кръвното налягане.
 • Подобрява работата на имунната система.

Емоционални и Духовни

 • Освобождава жената от страхове, безпокойство, конфликти, напрежение и стрес.
 • Помага ѝ да овладява емоциите си.
 • Увеличава спокойствието и способността ѝ за приемане.
 • Учи жената как да релаксира правилно.
 • Развива контрол върху ума.
 • Учи жената да наблюдава мислите си и да ги променя.
 • Учи я да бъде наблюдател, без да се асоциира с нещата, които са около и част от нея.
 • Създава в нея увереност, че може да се справи с всички предизвикателства на бременността и раждането.
 • Развива чувства на любов, състрадание, приемане, търпимост, благодарност и хармония.
 • Помага на жената да изгради по-дълбока връзка със своето тяло, да се научи да го слуша, да удовлетворява неговите нужди и да му се доверява.

Автор: Даниела Събева, йога инструктор

За контакт:

Телефон: 0988357813

E-mail: info@yogadiwali.com

www.yogadiwali.com

Ако желаете да се включите в Супер БЕБЕ – програмата за повишаване на фертилитета и подготовка за бременност, запишете се ТУК или натиснете бутона по-долу:

Включи ме сега!

Ако искате да ви изпратим повече информация за Програма Супер БЕБЕ, попълнете формуляра ТУК или натиснете бутона по-долу:

Искам да науча повече

Ако имате въпроси, свържете се с нас:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.