Хормоналният баланс – тема, която засяга всички ни, често се коментира и рядко се прави профилактика, понеже си обръщаме внимание, едва когато имаме проблем.

Отдавна вече контрацептивите и хормонозаместителната терапия не са единственият начин за балансиране на хормоните. Вече имаме значително по-естествени начини, които помагат за баланса на хормоните.

По какво да познаеш дали имаш хормонален дисбаланс:

ПМС (Предменструален синдром) – обикновено се причинява от повишени нива на естроген и нарушения в нивата на прогестерона, които могат както да са прекалено ниски, така и да спадат прекалено бързо в последната седмица на менструалния цикъл.

Ендометриоза и фиброиди – и в двата случая причината е в излишък на естроген, по-точно в естрадиол, Е2.

Синдром на поликистозните яйчници – характеризира се с 2 или повече симптома от следните: поликистозни яйчници, нередовна менструация и повишен тестостерон.

Пременопауза и менопауза – настъпва в резултат на спад в Е2 при жените, в края на фертилния период.

На нас като нутриционисти, по-често срещаното нарушение на хормоналния баланс ни е познато като „естрогенова доминантност“. При това състояние жените често се оплакват от: обилен цикъл, с парчета тъкан, болезнена менструация, промени в настроението, натрупване на килограми около бедрата, чувствителност и дори болка в гърдите. Причината за всичко това е в дисбаланса на естрогена и прогестерона – като естрогенът е значително по-висок, особено във втората половина на менструалния цикъл. Това може да е в резултат както на завишен естроген, така и на нисък прогестерон, а често става дума за комбинация от двете.

Ролята на детоксикацията за хормоналния баланс:

При холистичния подход, когато имаме естрогенова доминантност или забележим симптоми, укрепването на черния дроб е първото, което ще направим. Като основен орган на детоксикацията той отговаря за неутрализирането и извеждането на излишния естроген. Това се случва на два етапа: фаза 1 и фаза 2 на детоксикацията. Черният дроб обаче има над 100 функции и изчистването на излишните хормони е само една от тях. Ние сме подложени на ендогенни токсини (които се произвеждат в резултат на химическите реакции и процеси в организма), а също и на ексогенни токсини (от околната среда, от медикаменти, инсектициди, пестициди, парабени и др.). Черният дроб трябва да се справи с всичко това и понякога тези външни източници на отрови могат да затруднят процеса на детоксикация. Това позволява на излишните и все още активни форми на естрогена да се върнат обратно в кръвта, като по този начин се получава хормонален дисбаланс.

Важно е да отбележа, че причината не е единствено в естрогена. По същия начин черният дроб изчиства и излишния тестостерон, който се наблюдава при синдрома на поликистозните яйчници по време на стрес.

Кога проблемът е в черния дроб:

Нека проверим какъв е статуса на твоя черен дроб. Прочети факторите, изброени по-долу. Всички те имат роля за натоварването на черния дроб.  

 • Дехидратация, породена от повишена консумация на кофеин, алкохол и/или просто на недостатъчно вода.
 • Редовна консумация на алкохол – повече от 3 чаши.
 • Употреба на медикаменти, обезболяващи и антибиотици.
 • Недостатъчна консумация на зеленчуци – под 5 чаши на ден.
 • Досег с конвенционални почистващи препарати. 
 • Редовен досег с лак за нокти, боя за коса и други подобни продукти.
 • Редовен досег с хербициди и пестициди. 

Укрепване на черния дроб чрез храната:

Ако повечето фактори са валидни за теб, по-вероятно е черният ти дроб да е виновника за хормоналния дисбаланс, с който се сблъскваш. Добрата новия е, че с подходящо хранене можем да укрепим черния дроб, така че да се справи по-лесно с изчистването на излишните хормони. Особено във втората фаза на детоксикация.

Всяка програма е индивидуална и зависи от потребностите и особеностите на всеки, но ето някои общовалидни препоръки:

 • Консумирай редовно зелени зеленчуци от семейство кръстоцветни: броколи, кейл, брюкселско зеле, зеле и карфиол. Те са богати на сяра и съдържат вещества, които подсилват процесите на чернодробна детоксикация.
 • Всеки ден консумирай разнообразни антиоксиданти, тъй като те подсилват способността на черния дроб да изчиства естрогена. Тъмно зелените зеленолистни и дребните червени плодчета (ягоди, малини, къпини, боровинки и др.) са идеална съставка за сутрешното смути и добро начало за деня. Понякога включваме и натурални добавки, които съдържат в концентриран вид подходящите съставки. Често използвам Хай Файбър на Корал Клуб. (Ето линк, на който ще получиш с 20% отстъпка в края на поръчката.)
 • Консумирай съответното количество магнезий от естествени източници като: тъмно зелени зеленолистни, сурово какао (най-добре на зърна), ядки и семена. Може и като хранителна добавка (ако имаш дефисит). Аз имам много добри резултати с Корал Магнезий. (Ето линк, на който ще получиш с 20% отстъпка в края на поръчката.)
 • Включи и съответното количество Омега-3 масни киселини от сьомга, пъстърва и скумрия. Заедно с магнезия те подсилват втората фаза на детоксикацията. Качествена Омега-3 ще намериш на този линк с 20% отстъпка в края на поръчката.
 • Изключи алкохола от менюто си. Съответно изпивай по 30-40 мл. на килограм тегло вода на ден. Водата трябва да е леко алкална, чиста, да не е от чешмата. Най-добре да е обогатена с минерали в йонна форма, например с коралови миенали Корал Майнлинка има код за 20% отстъпка в края на поръчката).

Ако вече приемаш лекарства, предписани от медицински специалист, това не изключва изчистването на черния дроб. Свържи се с мен за индивидуална консултация или програма, ако се колебаеш дали тези препоръки са подходящи за теб.

В холистичната онлайн Програма Супер БЕБЕ, която повишава шанса за зачеване, разглеждаме темата много по-детайлно. Там ще ти препоръчам фертилни храни, подходящ детокс, рецепти и хранене, което подготвя тялото за бременността.

Елена Терзиева, Нутриционист

Създател на Програма Супер БЕБЕАко желаеш да се включиш в Супер БЕБЕ – програмата за повишаване на фертилитета и подготовка за бременност, запиши се ТУК или натисни бутона по-долу:

Включи ме сега!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.