Кратка, съдържателна и много важна статия от създателката на програма “Супер БЕБЕ”. 4-5мин. четиво

Един от най-често срещаните въпроси, които получавам, когато стане дума за Програма Супер БЕБЕ, е: „Как точно храненето влияе на шанса за забременяване?“

Не се изненадвам, поради две основни причини: 1) тази тема не е широко проучена и доказана от научната общност; 2) политиката за борба с безплодието е насочено повече към финансиране на инвитро процедури, отколкото към превенция. Т.е. вземат се мерки, едва когато проблемът е настъпил.

Аз съм щастлива, защото моята наука Нутрициология, по-специално Репродуктивното хранене, е ефективно и при двата случая. Независимо дали става дума за инфертилитет (безплодие) или за обикновено планиране на бременност, фертилните храни имат въздействие. Категорично! И въпреки, че официалната медицина се ограничава до препоръката: „Хранете се здравословно!“, все повече и повече жени осъзнават, че здравословното хранене не помага за зачеването. Затова и остават с погрешно впечатление, че храната не влияе на шанса за бременност.

Преди да кажа какво точно помага и каква е ролята на храната, искам да изясня някои понятия, които може би са непознати:

Науката Нутрициология е малко известна все още в България, но набира популярност. Причина за това е безсилието на медицината да навлезе в дебрите на храненето и най-вече да погледне комплексно на нещата. Не отричам ползите от напредъка на тази наука – напротив. Ако не беше така добре развита инвитро индустрията, много жени нямаше да имат шанса за се сдобият с бебе. Тези мерки са наложителни, когато вече има поражения върху организма: изчерпан яйчников резерв, запушени тръби и други заболявания, възпрепятстващи зачеването по естествен начин. Нутрициологията обаче залага на ролята на храната в целия процес, защото нашите органи, системи, включително и яйцеклетки и сперматозоиди, са изградени благодарение на това, с което се храним. Хормоналният баланс също зависи от храните, които приемаме. В статията Може ли захарта да причини безплодие изяснявам подробно как консумацията на нещо толкова обикновено като сладкото, може да повлияе зачеването.

Репродуктивното хранене е нов термин в Нутрициологията и обозначава едно ново направление, което интензивно се развива, заради повишаващия се брой двойки с репродуктивни проблеми. Само в България те са над 250 000! Репродуктивното хранене се различава от здравословното, така както Спортното хранене е различно, или Разделното, или Вегетарианското. Това са все различни и понякога противоречащи си направления, които имат различни цели. Ако при спортното целта е изграждане на стегнато и хармонично тяло, то при репродуктивното хранене целта е повишаване шанса за зачеване и подготовка на организма да износи здрава бременност. Репродуктивното хранене си служи с т.нар. „фертилни храни“, но и не само. Важни са и правилата на хранене, приготвянето на храните, правилният детокс, за да не се намали вероятността за зачеване и да не се увреди евентуалния плод, ако е настъпила бременност.

Нутрициологията, освен това е холистична наука. Какво означава това? Означава, че гледа на човека като едно цяло в неговата комплексна натура – връзките между всички органи и системи, връзката между здравето и психо-емоционалното състояние, ролята на духовните потребности на човека, начина на мислене, навици, ежедневие, начин на живот, движение и т.н. Всичко това оказва влияние на хормоналния баланс и способността за зачеване и износване на дете.

И така… Как храненето помага?

  • Ние жените се раждаме с определен брой яйцеклетки. Те са незрели и с времето голяма част от тях умират.
  • Когато настъпи пубертетът, по няколко яйцеклетки месечно започват да узряват. За това узряване те се подготвят около една година (фоликулогенеза), като най-същественият период на нарастване е в последните 120 дни, преди една от тях да се отдели и да настъпи овулация. Именно тези 120 дни са периодът, в който храната и начинът на живот имат най-голямо значение за качеството на яйцеклетките. За по-подробна информация гледай това видео.
  • Когато яйчниците не реагират на естествените послания по време на менструалния цикъл, по-точно на FSH (фоликуло-стимулиращия хормон), се приема, че те са с лошо качество. Така, в класическата медицина качеството на яйцеклетката се тества чрез проследяване на нивата на FSH, както и чрез проверка на реакцията при хормонална стимулация. Не се търси обаче причината за този проблем, нито се влияе върху нея, което може да доведе двойките до пълно отчаяние и безпомощност в ролята им за зачеване.
  • Възрастта е един от основните фактори за фертилитет, който се изтъква отново създаващ усещане за безпомощност. Никой не може върне годините назад, нали?

При всички тези случаи репродуктивното хранене е решението, защото:

  • През периода от 120 дни може да достави необходимите хранителни вещества за яйцеклетката, за да се развие пълноценно. Най-добри резултати се получават, ако обхванем периода от цяла година, когато реално започва процесът на узряване. Независимо дали става дума за естествено зачеване, или за асистирана репродукция, качеството на отделените яйцеклетки се повишава. При стимулация наблюдаваме и четирикратно повече на брой и по-големи яйцеклетки, в сравнение с предишни стимулации на същата жена.
  • Храненето влияе на хормоните, които отговарят за образуването и поддържането на маточната лигавица. Нейното качество е от значение за имплантацията на яйцеклетката и задържането на плода. Това повишава резултатността и от инвитро процедурите, дори да са с донорска яйцеклетка.
  • Правилните храни и детокс подготвят майчиния организъм да износи, нахрани и роди здраво бебе и здрава майка (защото майката също се ражда в деня, в който бебето се появи на този свят).

От векове народите за използвали йога и подходящо движение, за да се повиши кръвотока към репродуктивните органи. Психологическите блокажи, повишеното ниво на стрес и неправилният избор на дата за зачеване са признати дори от официалната медицина като фактори за успеха на зачатието.

Затова, най-важен е комплексният подход – всички тези средства взети заедно.

В Програма Супер БЕБЕ съчетахме експертния опит на 11 специалиста в областта на репродуктивната медицина, нутрициология, диетология, ембриология, психология, анти-стрес и себепознание, йога и ресторативно движение.

Създаването на бебето не е еднодневна мисия. Това е път, изпълнен с малки крачки. За да постегнем бременност и здраво бебе, важно е да направим правилните крачки.

Направи първата стъпка сега и ние ще те водим крачка по крачка по пътя към бебето!

Не случайно четеш този текст точно сега, защото само следващите десет записани получават 50% отстъпка от цената на Програма Супер БЕБЕ + подарък книгата “Дневник на моята бременност”, написан от експертите на програмата! Офертата важи с ПРОМО КОД: SB50

Виж как можеш да се включиш в Супер БЕБЕ – програмата която повишава шанса за зачеване. Запиши се ТУК или натисни бутона по-долу:

Включи ме сега!ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.