Много жени, които искат да забременеят естествено или се подготвят за асистирана процедура,обикновено се насочват към детоксикация, защото искат да намалят подуването (особенослед хормонални терапии) или да „изчистят“ тялото си преди бременността. Един от популярнитенапоследък начини, удобен и лесен за прилагане, това е т.нар. „периодично гладуване“?

За незапознаните, нека изясним, че това е метод, при който се налага ограничение на часовете, в които се приема храна в рамките на деня. Има различни схеми на „периодично гладуване“, но най-разпространената е калорийният прием да е ограничен в рамкитена 8 чàса, а през останалите 16чàса от денонощието – се гладува изцяло. Този нов метод спомага да се ограничи приемът на калории и евентуално да се пропусне едно от трите основни хранения за деня. Поддръжниците на метода твърдят, че „периодичното гладуване“ е ефективно за сваляне на килограми, за случаи на диабет и изобщо – за поддържане на оптимално здраве.

И все пак, периодът на подготовка за бременност не е като останалите периоди от живота ни. Дали „периодичното гладуване“ е полезно, когато подготвяш тялото си за бременността? Подходящо ли е, ако се опитвате да заченете?

Безспорно методът е подходящ за изчистване и редукция на теглото, но пък може би не е толкова полезен за яйцеклетките. Ето защо:

Ако имате проблем със забременяването, по-добре вниманието ви да бъде фокусирано върху това, колко нахранени са вашите клетки, колко укрепени са вашите органи и системи и колко сте балансирани емоционално. Ако всичко е наред в тези три направления, мозъкът изпраща на яйцеклетките сигнал, че е безопасно да настъпи овулацията, тъй като няма усещане за заплаха и нивата на стресовите хормони са сравнително ниски. Това обяснява защо навремето докторите казваха, че ако „смениш климата“ или си вземеш почивка, може по-лесно да забременееш.

Вече се досещате, че ако хипофизата и хипоталамусът усетят, че тялото е в ситуацияна глад и лишение, то ще потисне или възпрепятства овулацията, разчитайки посланието, което му изпращате – че тялото ви е в състояние на оцеляване. Това важи с особена сила за жени, които са с поднормено или много ниско тегло.

И все пак има начини да свалите малко килограми и да се освободите от натрупаното тегло по време на хормоналните стимулации, като едновременно с това повишите своя шанс за зачеване.

Ето и няколко препоръки, които ще ви помогнат да постигнете оптимално тегло и да укрепите репродуктивната си система:

  1. Закусете с яйца: и не пропускайте жълтъците – именно те осигуряват полезните хранителни вещества за яйцеклетките! Яйцата съдържат протеини и полезни мазнини, с които ще нахранят яйцеклетките ви още от сутринта. Може да ги хапнете с филийка квасен хляб с кълнове и ¼ авокадо или да добавите сурово яйце в смутито си.
  2. Наблягайте на бульоните и крем супите: Костният бульон става все по-популярен напоследък и не е трудно да се намери готов на фермерските пазари и във фермерските магазини. А може и да си го приготвите сами вкъщи, като единствено важно е да се уверите, че слагате 1 с.л. натурален оцет на литър вода и варите на съвсем слаб огън в продължение на над 12 чàса. Костният бульон е богат на хранителни вещества, вкл. на минерали и колаген, като е ниско калоричен. Крем супите от тиквички и аспержи са изключително засищащи и вкусни дори на стайна температура, което ги прави удобни за носене в офиса. Чудесни са за пречистващите дни, когато сте в менструация. Имайте предвид все пак, че не препоръчвам да се замества цяло хранене с бульон или супа, а по-скоро да ги добавите към вашата вече балансирана диета, като средство за изчистване и храна за яйцеклетките!
  3. Движение: Изкачването на стълби е отличен начин да се движите, ако се опитвате да забременеете, тъй като движението на бедрата увеличава кръвообращението към яйчниците. Все пак бъдете внимателни да не прекалите с изкачването на стълби, ако приемате медикаменти за стимулиране на яйчниците, за да не се получи т.нар. яйчниково усукване. Нека движението ви бъде умерено!
  4. Заредете се и се хидратирайте с кокосова вода: Яйчниковите фоликули са пълни с течност, затова добрата хидратация е от особена важност. Кокосовата вода съдържа електролити, които спомагат за доброто ѝ усвояване и изотоничните ѝ качества наподобяват тези на телесните течности, с което подсилва фертилитета, но и спомага да се освободите от задържаните течности.

Ако не разполагате с кокосова вода, препоръчвам ви да добавите в трапезна или изворна вода Коралови минерали, които ѝ придават същите свойства. В България са достъпни благодарение на Корал Клуб Интернешънъл като можете да ги поръчате на удобен за вас адрес със 20% отстъпка, след като се регистрирате през този ЛИНК.

  1. Прилагайте модифициран вариант на „периодичното гладуване“: Ако сте натрупали килограми в резултат от лечението на инфертилитета, подходяща е следната схема: вечеряйте рано (около 19:00ч.) и нека закуската ви е по-хранителна и да бъде около 8:00ч., когато храносмилателните ензими се отделят най-интензивно. Колкото по-хранителни са закуската и обядът, толкова по-добре ще се чувствате, защото по-добре ще усвоите хранителните вещества.

И най-вече, помнете, че висшата ви цел сега не е да влезете в тесните си дънки, а да подготвите тялото за бременността и да износите и родите едно здраво бебе. Ако килограмите ви не са наистина прекалено много, по-добре отложете отслабването за след бременността.

Разбира се, това не е единственото, което можете да направите, за да подготвите тялото си и да нахраните своите яйцеклетки. Освен салатите, смутитата и хранителнитедобавки, има и нещо повече — можете да се научите да използвате храната по такъв начин, че да подобрите фертилитета и балансирате менструалните си цикли!

И това не е всичко, защото ние не сме само физически тела. Нашата сложна система, наречена човек, включва и фактори като: емоции, мисли и ментални нагласи, психологически особености, нива на стрес, нива на енергия и духовни потребности. Една холистична (цялостна) програма би имала най-пълноценен ефект за успешното зачеване и здравословна бременност!

Елена Терзиева, нутриционист 

тел. 0889901660

elena@elenaterzieva.com 

www.elenaterzieva.com

Ако желаете да се включите в Супер БЕБЕ – програмата за повишаване на фертилитета и подготовка за бременност, запишете се ТУК или натиснете бутона по-долу:

Включи ме сега!

СЕГА ПРОГРАМАТА Е С 50% ОТСТЪПКА ПРИ ЗАПИСВАНЕ ДО 14.06.2019Г. С КОД SBP50!

Ако искате да ви изпратим повече информация за Програма Супер БЕБЕ, попълнете формуляра ТУК или натиснете бутона по-долу:

Искам да науча повече

Ако имате въпроси, свържете се с нас:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.