Притча за счупеното гърне

0
731

Един беден човек имал 2 гърнета за вода, които носел окачени в двата края на прът, сложен на рамото му. Едното гърне било леко пукнато, затова той успявал да го занесе от потока до дома си едва наполовина пълно, докато другото било съвсем здраво и не изпускало нито капка. Така пристигал в дома си с гърне и половина, вместо с 2 гърнета вода. Това се случвало всеки ден в продължение на две години. Разбира се, здравото гърне много се гордеело, че било идеално и вършело страхотна работа. А горкото пукнато гърне, засрамено от своя недостатък, било много нещастно, че отговаря само наполовина на поставените му изисквания. След 2 години на угризения, то проговорило на човека край потока, докато го пълнил:

– Срамувам се от себе си и искам да ти се извиня.
– Защо – учудено попитал той. – От какво се срамуваш?
– За изминалите 2 години успях да пренеса само половината от обема си, защото пукнатината позволява на водата да изтича през целия път до дома ти. Заради моя дефект ти трябва да вървиш всеки ден до потока, защото водата не стигаше за всички в семейството ти.
– Когато се връщаме към дома ми, искам да обърнеш внимание на красивите цветя покрай пътеката – казал човека.

И така, докато се изкачвали по хълма, старото спукано гърне забелязало красивите цветя покрай пътеката и това го зарадвало малко. Но накрая, щом пристигнали в къщата, то отново се почувствало зле, защото половината вода и този път липсвала. Тогава гърнето повторно се извинило за своя недостатък. В отговор човека му казал:

– А забеляза ли, че има цветя само от твоята страна на пътеката, а не от страната на другото гърне? Стана така, защото аз знаех за твоя недостатък и реших да се възползвам от него, като го превърнах в предимство. Посях цветни семена от твоята страна на пътя и всеки път, когато се връщахме от потока, ти ги поливаше. От 2 години аз се наслаждавам по пътя до потока и обратно. Така животът ми стана по-лек и жизнерадостен. Ако ти беше обикновено гърне, цветята никога нямаше да пораснат. Благодаря ти за това което си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.