Повечето психологически проблеми, които се проявяват в нашия живот, се коренят в първите ни 7 години. Не всички, разбира се, но някои от тях са от вътреутробното ни развитие.

Дълги години се считаше, че плодът е съвкупност от клетки, лишен от чувствителност, че мозъкът на бебето нефункционира до раждането му и че то няма спомени и не чувства болка. Но, всъщност голяма част от нашите модели на поведение и страхове се коренят именно там!

Дейвид Чембърлейн пише в книгата си “Съзнанието на новороденото ви бебе”: “Истината е, че що се отнася до бебетата, много от нещата, които смятаме за истина са погрешни. Те не са толкова просто устроени същества, а сложни и лишени от възраст малки създания с неочаквано изобилна мисловна дейсност. Тези сложни малки създания живеят предродилен живот в утробата, който се отразява сериозно върху здравето и поведението им занапред.”

В утробата бебето е изолирано от външния свят, то приема усещанията и емоцията на майката, които са съпроводени от отделянето на адреналин, който по невронен път достига до него. Така то (чрез тези усещания) сформира своята представа за света навън, такъв, какъвто го възприема майката, почти. Почти, защото подсъзнанието на бебето възприема всичко буквално, понеже отсъства напълно рационален ум. Мама се страхува -> Навън е страшно и опасно!

Проучванията твърдят, че ние родителите сме генни инженери за своите деца още в месеците преди зачеването им. Ето защо, много е важно за всички, които се подготвят за своята рожба, да осъзнаят ролята, която играят при програмирането на умственото, емоционалното и физическото състояние на бебето. Да работят усилено, в посока балансирането на своя емоционален свят, да се отърсят от стари модели на поведение, които им пречат.

Основните модели на поведение, убеждения и отношения, които наблюдаваме в родителите си, биват “насадени” в подсъзнанието ни под формата на синаптични връзки. След като бъдат отпечатани там, те контролират физиката ни до края на живота ни, освен ако не решим да ги препрограмираме. Традиционните начини за потискане на сморазрушителното поведение включват медикаментозна и вербална терапия, но те не променят зададените ни “настройки”, защото подсъзнанието ни няма нужда от аргументи. Съществуват методи и техники, които се основават на откритията на квантовата физика, които правят връзка между енергията и мисълта. Всъщност тези начини за препрограмиране на вече придобити поведенчески модели могат като цяло да бъдат наречени „енергийна психология“. Качеството ни на живот зависи от нас!

Брус Липтън, известен клетъчен биолог, казва: „Мога да променя живота си, променяйки убежденията си.“

Ние сме водени през целия си живот от нашите разбирания за живота, убеждения, чувства и емоции. Точно върху тях трябва да  работим, за да подобрим качеството си на живот и да бъдем в мир и хармония с душата си, да се отървем от чувството за вина, гнева, ревността, страха, омразата. Знаем, колко трудно е за един човек да се справи сам с това. Затова сме ние тук, като екип, за да помогнем по пътя на твоето израстване, да развиеш в себе си добродетели като: търпение, любов към себе си, толерантност, разбиране, вяра, самоувереност, честност.

Колко по-лесно би било от самото начало на живота си да получаваме такова възпитание. Колко по-добре щеше да бъде да сме осъзнати родители, за да могат нашите деца и внуци да бъдат щастливи и осъзнати.

Започвайки промяната от себе си, ние допринасяме не само за нашето здраве и това на децата ни, но и за по-щастлива и мирна планета. За по-хармоничен свят!

Грижете се за психиката си, тъй като тя е в основата на физическото ви здраве!

С много любов!

Теодора Дичева

Практик в енергийната психология, Бахов терапевт

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.