Здравословните нива на елементите калий и натрий са необходими за множество функции в човешкия организъм, включително и за мъжкия и женския фертилитет. За да са полезни на организма, тези минерали трябва да бъдат в правилен баланс.

Връзката между калия и способността за зачеване

Калият е минерал (сол) и се счита за есенциален (незаменим) за мускулните функции, работата на ензимите в тялото, pH баланса, както и за правилното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата системи. Естествено, участва в баланса на течностите и в електролитния баланс и заедно с натрия спомага за правилното функциониране на клетките. Освен всичко това, калият е важен елемент за семенната течност или спермата. Ако подозирате, че мъжкият фактор е причината за инфертилитет при вас, добре е да се проверят нивата на калий.

Сред хората, при които са изследвани ниски нива на калий, се наблюдава висок процент жени, диагностицирани с киста на яйчника, поради което се счита, че калиевият дефицит може да е причина за яйчниковите кисти. А кистите от своя страна „изяждат“ яйцеклетките, което може да доведе до т.нар. намален или изчерпан яйчников резерв.

Препоръчителната дневна доза калий е 4700 милиграма на ден, които е най-добре да бъдат набавени чрез храната. Като хранителна добавка калият се препоръчва изключително рядко и то в случаи, когато е част от мултивитаминна формула.

А дори и да консумирате препоръчителната доза, пак са възможни дефицити. И причината за това е, че колкото повече натрий консумирате, толкова повече  калий се извежда от тялото. Ако спортувате и/или се изпотявате често и обилно, също сте подложени на повишен риск от дефицит на калий, тъй като той се изхвърля и чрез потта.

Въпреки че води допринася за извеждането на калия, все пак натрият е необходим в определени дози за правилното функциониране на организма. Ето защо:

Не бива да изключваме напълно солта, но и да не пресоляваме!

Ролята на натрия включва поддържането на здравословни нива на течностите в тялото, като поддържа един „вътрешен океан“. Този елемент е необходим на тялото за множество химически съединения, за правилното функциониране на ензимите, за да помогне на протеина да пренесе някои други молекули през клетъчната мембрана (т.е. за храненето на клетките), както и за производството на енергия и хормони.

Д-р Джеймс ДиНиколантонио казва: „Едно от най-забележителните свойства на натрия е неговата роля за множество аспекти на фертилността – от сексуалното желание и репродукция – до износването и кърменето  – и тази връзка е била известна още от времето на древните гърци“.  

Солта (съдържаща натрий) е важна и за развитието на плода в майчината утроба, участвайки във формирането на имунните клетки на бебето, а също и осигурявайки здравословно тегло и правилен метаболизъм и не на последно място – участва във формирането на сърдечно-съдовата, нервната и дихателната система на бебето.

Погледнато по този начин, излиза, че ползите от солта са доста повече, отколкото можем да предположим, предвид лошата ѝ слава! Проблемът е, че се консумира доста повече от 2300 мг. натрий на ден (което е препоръчителната максимална доза). Дори повечето възрастни би трябвало да се ограничат до 1500 мг. дневен прием на натрий, а някои считат, че и 800-1200 мг. е достатъчно.

Храната има значение!

Най-добрият и безопасен начин за набавяне на адекватни количества калий и натрий е да консумираме чиста и пълноценна храна, подпомагаща фертилитета, каквато е включена в Програма Супер БЕБЕ. Сред храните, богати на калий са:

Банани, морски зеленчуци, домати, сушени сливи и кайсии, сладък картоф, спанак, портокали, бял боб, пъпеш, див ориз, праскови, праз
натурален ябълков оцет, кокосова вода.

За посоляване на ястията е добре да ползвате по щипка хималайска или морска сол, която е богата на разнообразни минерали, полезни за общото здраве на организма.

Относно натрия, той се съдържа по естествен начин в:

Червено цвекло, къдраво зеле, жълто цвекло, сирене, моркови, спанак, целина, костен бульон.

*Важно! Консервираните и преработени храни също съдържат сол, но количеството е прекалено високо и трябва да се избягват!

Като цяло, ако консумирате натурална и пълноценна храна, храните се редовно като акцентът е върху качеството, а не върху количеството, ще си осигурите нутриентите, необходими за добър фертилитет. Ако подозирате, че може имате дефицит на калий или натрий, включете в седмичното си меню храни, които са богати на тези елементи. Преди да посегнете към хранителните добавки обаче, по-добре се консултирайте със своя нутриционист, тъй като предозирането може да има негативни последици.

Елена Терзиева

Нутриционист

Телефон: +359 889 901 660

E-mail: elena@elenaterzieva.com

www.elenaterzieva.com

Ако желаете да се включите в Супер БЕБЕ – програмата за повишаване на фертилитета и подготовка за бременност, запишете се ТУК или натиснете бутона по-долу:

Включи ме сега!

Ако искате да ви изпратим повече информация за Програма Супер БЕБЕ, попълнете формуляра ТУК или натиснете бутона по-долу:

Искам да науча повече

Ако имате въпроси, свържете се с нас:

Източници:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.