Понятието хиалуронова киселина се свързва предимно с козметични процедури и такива за лечение на стави. Ролята на хиалуроновата киселина за красотата е безспорна, както и за здравето на увредените стави. Но, аз лично, като нутриционист съм по-голям привърженик не на инжектирането ѝ, а на вътрешния прием. За опита си с този начин на приложение споделям в края статията, но преди това нека разкажа за една от най-важните според мен функции на хиалуроновата киселина, а именно формирането и здравето на нашите яйцеклетки.

Яйцеклетката е най-голямата човешка клетка. Ако се вгледаме в изображения на яйцеклетка, ще забележим една специфична корона, която я обгръща, наречена корона радиата. От какво се състои тази корона и каква е ролята ѝ? Тя е съставена от множество малки (в сравнение с яйцеклетката) клетки, които участват първоначално в нейното формиране, а при откъсването ѝ от яйчника, една част от тях остават прикрепени към нея, образувайки корона. Ролята им е да предоставят на яйцеклетката жизненоважни протеини, по нейния дълъг път по фалопиевите тръби до момента на имплементирането в маточната лигавица или до настъпването на бременността. Счита се, че ролята на короната е и да селектира най-качествения кандидат сред сперматозоидите, за да може да се създаде жизнеспособен ембрион. Способността на сперматозоидите да пробият корона радиата се развива в последните етапи от развитието на сперматозоида. Установена е пряка зависимост между способността на сперматозоидите да се свързват с хиалуроновата киселина и тяхната способност да оплодят яйцеклетката, както и с процента сполучливи бременности в последствие.

Какво е специфичното за клетките на короната? Точно преди да се отдели яйцеклетката, тези клетки синтезират голямо количество хиалуронова киселина, която изгражда еластична матрица, чието формиране е от решаващо значение за способността на яйцеклетката да бъде оплодена и да се развие жизнеспособен ембион. Когато хормонът гонадотропин се повиши (преди овулацията) клетките обграждащи яйцеклетката започват да синтезират хиалуронова киселина, която ги държи прилепнали едни към други в една обща матрица, както и към самата яйцеклетка. Благодарение на тази гъбоподобна матрица, която е и лепкава, яйцеклетката се прихваща от  ресните яйчниковите тръби и поема по своя път към вкопаването в маточната стена.

Установено е, че хиалуроновата киселина инхибира (намалява) смъртността на клетките, съставляващи короната. Така се повишава вероятността яйцеклетката да бъде снабдена с протеини да се имплелементира в матката.

Хиалуроновата киселина се използва при различни ин-витро методи, за да се установи качеството на сперматозоидите, тъй като е доказано, че за успешното зачеване е необходимо не само голям процент живи сперматозоиди, но и тяхната зрялост е от съществено значение. Тъй като здравето им не може да се наблюдава с микроскоп, те биват тествани, като се поставят заедно с хиалуронова киселина. Тези които се свържат с хиалуроновата киселина, са здравите и благонадеждни за зачатие.

Освен това, ендометриумът (маточната лигавица) е изградена от съединителна тъкан, а хиалуроновата киселина е тази, която държи клетките на съединителната тъкан. Съответно, една здрава и способна да износи цяла бременност матка, се нуждае от достатъчно хиалуронова ксиелина.

При естественото зачеване, както и при подготовката за ин-витро процедури, обаче рядко се споменава ролята на хиалуроновата киселина като подготовка за бременност.

Отделно, хиалуроновата ксиелина участва в изграждането на ставите, които по време на бременността под влияние на хормоните, се разхлабват, за да може бебето да премине успешно през таза по време на раждането. Тези от нас, които са имали болки в ставите през бременността вече могат да си обяснят на какво се дължи този дискомфорт: вероятно резервът от хиалуронова киселина е бил пренасочен към по-важни органи (напр. матката) и еластичността на ставите намалява, поради което и болят.

С растежа на бременното коремче, се разтягат и мускулите и сухожилията на коремната стена. Често това води до явление, наречено диастаза. Ефектът не е проблем от здравословна гледна точка, но е естетически неприятен – остава щръкнало и отпуснато коремче, което трудно може да се прибере.

В повечето случаи хиалуроновата киселина се прилага чрез инжекции, но не можем да я инжектираме нито в клетките, участващи във формирането на яйцеклетката, нито в корона радиата, нито в маточната лигавица. Инжектиране в ставите се прилага, но ние имаме 201 стави, които се разхлабват през бременността, а инжекции се прилагат само на 1-2 или съвсем малък брой стави, като цената на една инжекция е изключително висока.

Какво да правим, за да се подготвим за бременност и да повишим качеството на яйцеклетката, както и способността ѝ да разпознае най-качествения сперматозоид, да достигне невредима до матката и да се вкопае добре в маточната стена… Как да подобрим състоянието на самата маточна стена и въобще да спомогнем да се развие жизнен ембрион и успешна бременност?

Отговорът е: вътрешен прием на хиалуронова киселина! Да има такава възможност, има такива продукти! И на фона на сумите, които се плащат за процедури, може успешно да ги подпомогне при подготовката, ако не и да спомогне за едно естествено зачеване.

Когато избираме продукт, както всичко друго – важно е неговото качество. Предлагат се множество хранителни добавки с хиалуронова киселина, но на пазара 80% от хиалуроновата киселина се добива от гребена на петела и има като недостатък това, че остава птиче ДНК. Усвояемостта е по-малка.

При продукта, за който ще ви разкажа, целта при разработването е била максимална усвояемост. Най-добра усвояемост съществува при извличането на хиалуронова киселина от стрептококови бактерии. Първо се създава благоприятна среда за размножаването им, когато достигнат оптималното количество, се създа

ват неблагоприятни условия и тогава тези бактерии започват да произвеждат защитна обвивка от хиалуронова киселина. Тази обвивка се „изцежда“ от съдържимото, пречиства се и така се добива най-чистата форма на хиалуронова киселина.

Говоря за продукт, наречен Би-лурон. Той е иновативно откритие, при което хиалуроновата киселина е поставена между два транспортни протеина, които гарантират нейното правилно усвояване. Представете си, че вкарвате конец в иглено ухо – както пръстите ви изправят и вмъкват конеца, така и хиалироновата киселина е изправена и способна да премине през чревната лигавица и да навлезе в кръвния ток. От там се насочва до всяка една клетка в организма, където има нужда от нея.

Аз лично научих за Би-лурон преди 4 години на международна конференци

я, лично от неговия изобретател д-р Душек и незабавно започнах неговото прилагане. Препоръчвам го при подготовката за всяка бременност, особено в случаи когато: възрастта е напреднала, зачеването става трудно, няма доказана причина за безплодие, има предшестващи спонтанни аборти или за всички двойки, които са осъзнати и желаят да направя най-доброто при създаването на своето бебе.

Предоставям ви линк към сайта на Корал Клуб Интернешънъл – официалният представител на Би-лурон за България, като след регистрация получавате достъп до цени с 20% отстъпка.

Не забравяйте, че за успешното създаване на дете е необходима не само подготовка правилно хранене, подходящо движение, психология, положително мислене, увереност и търпение. Най-важната съставка е и безграничната доза любов!

Автор:

Eлена Терзиева

Нутриционист

www.elenaterzieva.com

elena@elenaterzieva.com

+359 889 901 660

Ако желаете да се включите в Супер БЕБЕ – програмата за повишаване на фертилитета и подготовка за бременност, запишете се ТУК или натиснете бутона по-долу:

Включи ме сега!

Ако искате да ви изпратим повече информация за Програма Супер БЕБЕ, попълнете формуляра ТУК или натиснете бутона по-долу:

Искам да науча повече

Ако имате въпроси, свържете се с нас:

Източници:

1. https://embryology.med.unsw.edu.au

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov

3. European Society of Human Reproduction and Embryology – Hyaluronan and proteoglycans in ovarian follicles

4. http://www.ivf1.com

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov

6. Лични записки от лекцията на д-р Душек на конференция на Корал Клуб

Интернешънъл, гр. Кемер, 2014г.

*Статията не гарантира лесно и бързо зачеване, не е повод за диагноза и не замества консултацията с медицински специалист. Това е предложение за целенасочени и осъзнати действия в здравословното хранене и начин на живот. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментара си!
Въведете името си

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.